Louis Andriessen

Louis Andriessen (Utrecht, 1939) behoort tot de leidinggevende avant-gardisten onder de Nederlandse componisten. Andriessen studeerde bij zijn vader Hendrik Andriessen en bij Kees van Baren aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en tussen 1962 en 1964 in Milaan en Berlijn bij Luciano Berio. Belangrijke werken uit de laatste jaren: De Staat, Symfonie voor losse snaren, De Tijd, De Snelheid en De Stijl. Tijdens het Holland Festival 1989 ging de opera De Materie in première.

Symfonieën der Nederlanden

Symfonieën der Nederlanden is een eendelig werk voor blaasorkest. Het omvat zeven delen, die ieder een verschillend muzikaal thema hebben. Maar de verbindende grondgedachte is die van hard werken, zoals het voorttrekken van een ploeg door de vlakke Nederlandse polder hard werken is. Zwaar werk en steeds hetzelfde. Soms een beetje ontspanning, zoals de charleston aan het eind even laat horen; maar het blijft tobben. Het is een serieus stuk (Louis Andriessen)
In 1987 was Symfonieën der Nederlanden de muziek voor het gelijknamige ballet van Hans van Manen.

Uitvoeringen

Bezetting

piccolo, 2 hobo, 2 fagot, esklarinet, 4 klarinet, basklarinet, altsax, tenorsax, baritonsax, 2 cornet, 2 trompet, 4 hoorn, 3 trombone, 2 bariton, 2 tuba, esbas, besbas, contrabas, 2 percussie, pauken .

Workers Union

Workers Union is een "symphonic movement for any loud sounding group of instruments". Toonhoogtes zijn niet traditioneel genoteerd, maar weergegeven ten opzichte van een centrale horizontale lijn, die overeenkomt met het middenregister van elk instrument. Zoals bij meer van Andriessen's werken uit dezelfde periode, bijvoorbeeld Hoketus, vraagt de componist om "sound dissonant, chromatic and often aggresive". Andriessen stelt dat het werk alleen tot zijn recht komt als elke musikus speelt met de intentie dat zijn/haar partij essentieel is; net als in de politiek.

Uitvoeringen

Bezetting

Variabele bezetting.

Tijdsduur

15 tot 20 minuten
ABC Home