Jo van den Booren

Jo van den Booren werd in 1935 in Maastricht geboren. Hij studeerde aan het Maastrichts Muzieklyceum en volgde daar trompetlessen bij Hubert Cardous, daarna in Amsterdam bij Marinus Komst. Op zeventienjarige leeftijd werd hij aangenomen als trompettist bij het Brabants Orkest, tevens ging hij compositielessen nemen bij onder meer Antoon Maessen, Louis Toebosch, Ton de Leeuw, Kees van Baaren en Klaus Huber.

Tijdens de internationale Gaudeamus Muziekweken werden zes achtereenvolgende jaren zijn composities voor uitvoering uitgekozen. In 1968 verwierf hij de Visser-Neerlandia-prijs met zijn hobokwartet Estremi. Hij heeft tot nu toe 68 werken geschreven, waarvan vele in opdracht. Zijn oeuvre bestaat uit stukken voor verschillende solo-instrumenten, kamermuziek, symfonisch werk, koor, harmonie en fanfare en filmmuziek. Jo van den Booren stichtte met andere musici in Den Bosch de Stichting Resonans. Hij dirigeert regelmatig ensembles uit het Brabants Orkest en stond als dirigent voor hetzelfde orkest met eigen werk, zoals zijn twee symfonieën, Souvenirs en de eenakters Nu Noch en Huwelijksaanzoek.

Jo van den Booren heeft muziek geschreven bij de klassieke film van Carl Dreyer La passion de Jeanne d'Arc (uit 1928), die in oktober 1985 met groot succes uitgevoerd werd in Den Bosch, Rotterdam, Gent en Breda, live begeleid door het Brabants Orkest. Op 7 april 1988 vond nog een uitvoering plaats onder leiding van Jan Stulen in Der alte Oper te Frankfurt.

Een van zijn werken, Passage, voor orkest, heeft hetzelfde orkest een tiental keren gespeeld, in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Dirigent was Arpád Jóo.


Zodiac

(1984) Over Zodiac, op. 46 for Symphonic Band, in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst, geschreven voor de Drunense harmonie onder leiding van Piet Joris, schrijft de componist:
Volgens de I Tjing, het oude Chinese orakelboek, is het Hexagram harmonie, karkaterisitek voor de compositie. Zodiac is gebaseerd op de 12 tekens van de Dierenriem en een twaalftoonreeks. Het eerste teken, de Ram, geeft de reeks onveranderd. De andere tekens veranderen de reeks. Het werk bestaat uit 3 in elkaar overgaande delen. Zodiac compliceert door middel van het meenemen van muzikale gegevens uit voorafgaande tekens. Het vormschema ziet er als volgt uit:
IIIIII
1. Aries5. Leo + Aries9. Sagittarius + leo + Aries
2. Taurus6. Virgo + Taurus10. Capricornus + Virgo + Taurus
3. Gemini7. Libra + Gemini11. Aquarius + Libra + Gemini
4. Cancer8. Scorpio + Cancer12. Pisces + Scorpio + Cancer
De muzikale energieën zijn tijdens het teken Scorpio het meest turbulent, terwijl de Pisces de meeste consonante samenklanken bevat.

Uitvoeringen

Bezetting

piccolo, 2 fluit, 2 hobo, 2 fagot, contrafagot, esklarinet, 4 klarinet, altklarinet, basklarinet, contrabasklarinet, 2 altsax, tenorsax, baritonsax, bassax, 4 hoorn, 4 trompet, 3 trombone, 2 bariton, esbas, bastuba, contrabas, pauken, 4 percussie.
ABC Home