Fons Brouwer

Fons Brouwer (Amsterdam 1963) studeerde orgel bij Simon C. Janssen en Jacques van Oormerssen, compositie bij Daan Manneke en instrumentatie bij Geert van Keulen, alles aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam, en volgde meestercursussen bij Morton Feldman en John Cage. In 1993 behaalde hij het diploma compositie aan het Sweelinck Conservatorium. Zijn strijkkwartet Tempera (1991) werd in 1993 genomineerd voor de finale van het BUMA-concours.

Sellingers Rownde (1992)

or The Beginning of the World.

Sellingers Rownde is oorspronkelijk, in opdracht van danseres en choreografe Susan Pond, geschreven voor een kamermuziekbezetting van viool, basklarinet, cello en piano, en opgedragen aan Jan Nuchelmans (toenmalig leider van het Festival Oude Muziek Utrecht).

Een 'rownde' of 'round' was in het zestiende-eeuwse Engeland een dansmelodie, en het schrijven van variaties op bekende melodieën was in die tijd een bij uitstek Engels specialisme. Ook de Sellingers Rownde, in zijn tijd bekend als The Beginning of the World, heeft het tot variaties gebracht, o.a. die van William Byrd (1542-1623), bewaard gebleven in het beroemde Fitzwilliam Virginal Book. Fons Brouwer schreef met dit stuk variaties over de variaties van Byrd, waarbij hij gebruik maakte van diens notenmateriaal in diverse computertransformaties. Het ABC speelt een versie voor zestien blazers.

Tijdsduur: 4 minuten

Uitvoeringen


ABC Home