Simon Burgers

Simon Burgers is geboren in 1958 te Den Haag. Hij studeerde compositie bij Klaas de Vries. Burgers heeft geschreven voor uiteenlopende bezettingen. Te noemen zijn Martialis Epigrammata voor zangstem en ensemble, en Synthese voor symfonie-orkest. Hij schreef verder de muziek bij Vroeger is dood, de film van Ine Schenkkan die een Gouden Kalf verwierf als beste film uit 1987. Een schoolmusical Alle mensen beleefde in 1988 in het Circustheater in Den Haag zijn eerste voorstellingen.

Concert voor altsaxofoon en harmonie-orkest

  1. Allegro
  2. Cadenza - Adagio
  3. Moderato
Het altsaxofoonconcert is Burgers' eerste compositie voor groot blaasorkest. Er bestaat een afgeleide versie van, voor twee piano's, die in 1987 in De IJsbreker in Amsterdam is uitgevoerd.

Burgers over zijn concert:
Speciaal voor dit stuk ontwierp ik een nieuwe toonladder, de zogenaamde REUZEN-toonladder. Het unieke van deze toonladder is dat zijn omvang niet één octaaf is, maar zeven octaven. Een melodie is binnen deze toonladder dus niet letterlijk te transponeren, immers in het 'gebied' dat je betreedt, komen voor een gedeelte andere tonen voor. Alleen letterlijk transponeren over (een veelvoud van) zeven octaven is mogelijk. Dit heeft, behalve consequenties voor de melodievorming, ook gevolgen voor bijvoorbeeld de harmonische taal van het stuk. Zo kun je, ondermeer, niet alle accoorden die je maar wilt op elkaar stapelen. Ook de instrumentatie wordt door de REUZEN-toonladder beïnvloed: het is niet mogelijk om een fluitpartij te laten dubbelen door een piccolo die een octaaf hoger speelt.

De tonen die niet tot de REUZEN-toonladder behoren zijn VERBODEN NOTEN. Die komen in het hele stuk niet één keer voor, behalve in de cadens (het middelste deel) van de saxofoonsolo. De cadens bestaat juist uitsluitend uit de verboden noten.

bezetting

piccolo, 2 fluit, 2 hobo, 2 fagot, esklarinet, 9 klarinet, basklarinet, altsax, tenorsax, baritonsax, 4 hoorn, 3 trompet, 3 trombone, tenortuba, 2 bastuba, 4 pauken, hangbekken, tamtam(gong), 2 castagnetten, tamboerijn, 2 conga, kleine trom, grote trom, xylofoon, buisklokken.

tijdsduur

dertien minuten

Uitvoeringen


ABC Home