John Barnes Chance

John Barnes Chance (1932-1972) is afkomstig uit Beaumont, Texas. Hij was al vroeg intensief met muziek bezig, want tijdens zijn High School periode werden er al composities van hem uitgevoerd. Zijn muzikale graad behaalde Chance aan de Universiteit van Texas. Hij zette zijn studie compositieleer voort, onder andere bij Kent Kennan en Clifton Williams, de laatste vooral bekend als componist voor symphonic band. Een aantal jaren was Chance vaste arrangeur van de United States Army Bands. Daarnaast was hij als componist werkzaam, wat werken opleverde voor koor, orkest en kamerensembles; ook een aantal opvallende stukken voor symphonic band, kortweg band. De Symphony no. 2 for Winds and Percussion uit 1972 was zijn laatste compositie, want kort na de voltooiing ervan is Chance door een ongeluk om het leven gekomen.

Symphony no. 2 for Winds and Percussion

  1. Sussurando - Energico
  2. Elevatio
  3. Slancio

Om verschillende redenen is deze Symphony een opmerkelijke compositie. Allereerst het uiterst korte motief waarop het gehele vierdelige werk gebaseerd is, de noten Cis-D-F-E. Zo'n uitgangspunt op zichzelf is niet bepaald nieuw, we kennen J.S. Bach bijvoorbeeld, maar wat de componist er ook mee uit haalt, het motief blijft steeds herkenbaar. Chance behandelt het ook zo vindingrijk en telkens anders dat het motief tegelijkertijd ook weer op de achtegrond geraakt.

Een ander kenmerk van het werk is de instrumentatie die op elk moment de deskundigheid van de componist verraadt. Bepalend voor de orkestklank zijn in het bijzonder het grote aantal fluiten, dan het hele scala van klarinetten, inclusief de contrabasklarinet, met als tegengewicht een sterk bezette groep klein koper. Ook door zijn ongewone combinaties van instrumenten bereikt Chance verrassende effekten. Heel opmerkelijk op dit punt is het begin van deel 1, Sussurando (fluisterend) voor acht fluiten en vibrafoon.

Uitvoeringen

Bezetting

piccolo, 4 fluit, 2 hobo, 2 fagot, esklarinet, 4 klarinet, altklarinet, basklarinet, contrabasklarinet, 2 altsax, tenorsax, baritonsax, 4 trompet, 4 hoorn, 4 trombone, bariton, bastuba, pauken, 2 percussie.
ABC Home