Aaron Copland

Aaron Copland is geboren in 1900 in Brooklyn, N. Y.. Hij behoort tot de belangrijkste Amerikaanse componisten. Zijn invloed op het Amerikaanse muziekleven is bijzonder groot geweest; vandaar dat hij er wel de nestor van genoemd wordt.

Emblems

Emblems is zijn enige oorspronkelijke werk voor blaasorkest. Hij schreef het stuk in opdracht met de curieuze kanttekening van de kant van de opdrachtgevers, dat hij zich in technisch opzicht geen beperkingen hoefde op te leggen, maar een werk moest schrijven dat niet onder zou doen voor zijn beste composities. Emblems kwam in 1964 gereed.

Copland zelf zegt er het volgende bij:

Het werk heeft een driedelige vorm: langzaam - snel - langzaam, met daarbij een terugkeer van het eerste deel, in iets gewijzigde vorm. Ingesloten tussen die twee delen rustige, langzame muziek kan de luisteraar een kort citaat horen uit de bekende hymne Amazing Grace. Vreemd genoeg waren de begeleidingsakkoorden eerder geconcipieerd en wel zonder enige referentie aan die melodie. Pas bij inzage van een recente bloemlezing met oude Amerikaanse muziek realiseerde ik me het verband tussen mijn akkoorden en de oude melodie.

Een embleem staat ergens voor; het is een symbool. Ik noemde het werk Emblems omdat er de suggestie van bepaalde karaktereigenschappen van uit gaat: noblesse, inspiratie, sportiviteit en enthousiasme (in het Engels staat er: noble or aspirational feelings, playful or spirited feelings).

Uitvoeringen


An Outdoor Overture

(1938)
Copland heeft zijn An Outdoor Overture gecomponeerd bij gelegenheid van een concert door het orkest van de High School of Music and Art in New York. De versie voor blaasorkest is door Copland zelf gemaakt, enkele jaren na de originele versie voor symfonie-orkest.

Uitvoeringen


ABC Home