Ron Ford

Ron Ford werd geboren op 29 september 1958 in Kansas City (U.S.A). Hij studeerde piano en compositie van 1978 tot 1983 aan de Duke University. In Nederland studeerde hij aan het Sweelinck Conservatorium compositie bij Robert Heppener en piano bij Jan Huyzing. Ron Ford ontving in 1999 de Matthijs Vermeulenprijs voor zijn compositie Salome Fast.

Inventions

2000
In deze compositie heb ik geprobeerd een brug te slaan tussen mijn muzikale taal en die van het blaasorkest. Ik wilde graag een stuk schrijven dat zowel spannend, uitdagend, verrassend en zelfs misschien een beetje gek was, maar ook een werk dat mogelijk ook aansluit bij de spelers en voor hen op een leuke manier uitdagend zou kunnen zijn. Inventions, zoals de titel aangeeft, is een ketting van muzikale blikken - tableaus - die elkaar snel opvolgen en aan elkaar zijn verbonden door een thema van zestiende noten. Dit thema duikt in elke inventie op in een andere gedaante. Als Cantus Firmus, als melodische kern of als harmonische bron. De ene keer uitgerekt, de andere keer opgesplitst. Maar de ware inventie vindt plaats in de steeds veranderende omkleding er omheen.
(Ron Ford)

Bezetting

piccolo, 2 fluit, 2 hobo, althobo, 2 fagot, esklarinet, 3 besklarinet, altklarinet, basklarinet, 2 altsaxofoon, tenorsaxofoon, baritonsaxofoon, 4 hoorn, 4 trompet, 3 trombone, bariton, eufonium, 2 bastuba, contrabas, pauken, 2 percussie.

Uitvoeringen


Trarre

Voor vijf slagwerkers (1986)
In Trarre (Italiaans voor uittrekken) worden twee ritmische gevoelens gecontrasteerd in een ensemble van uitsluitend trommels (56 in totaal). In het eerste gedeelte blijft de maatsoort voortdurend veranderen, wat leidt tot het terugtrekkend gevoel. In het laatste gedeelte is de maatsoort constant hetzelfde, wat leidt tot een meer vooruitgaande beweging. Daartussen zit een solo waarin het tempo van het eerste gedeelte wordt overwonnen door het tempo van het tweede gedeelte, met als gevolg dat de speler in twee tempi tegelijk werkt. Zo wordt het laatste gedeelte als het ware uit het eerste gedeelte vandaan getrokken.

Uitvoeringen


ABC Home