Ernst Krenek

Ernst Krenek (1900) begon zijn muziekstudies in Wenen toen hij 16 was, in 1916 dus. Hij woonde achtereenvolgens in Berlijn, Parijs, Kassel en Wiesbaden. In 1928 keerde hij naar Wenen terug , waar hij zich door zijn vrienden Berg en Webern lied inwijden in de 12-toonstechniek. Overigens kunnen er in zijn compositorische carrière wel vijf stijlperiodes onderscheiden worden. Het nog steeds ongeëvenaarde succes van de jazz-opera Jonny spielt auf (1925-1926) stelde hem in staat zich geheel aan het componeren te wijden. Dat deed hij dan ook enthousiast: Krenek heeft meer dan 200 composities geschreven, waaronder 20 opera's, 7 strijkkwartetten en 5 symfoniën; voor koor de beroemde Lamentatio Jeremiae Prophetae. In 1937 emigreerde Krenek om politieke redenen naar de Verenigde Staten, waar hij docent werd aan verschillende universiteiten.

Dream Sequence

  1. Nightmare
  2. Pleasant Dreams
  3. Puzzle
  4. Dream About Flying
Dream Sequence is Kreneks eerste compositie voor groot blaasorkest, nadat hij op uitnodiging van Hindemith in de jaren 20 enkele malen voor kleinere blaasorkesten geschreven had. De componist over Dream Sequence:
De titel van het werk verwijst naar voorstellingen die min of meer met de muziek geassocieerd kunnen worden. Hij betekent niet dat de muziek een of andere droom uitbeeldt of dat er een verhaal verteld wordt. Nightmare en Pleasant Dreams geven het algemene karakter van de twee eerste delen aan. Puzzle is een strikt serieel geconstrueerd deel (misschien meer het resultaat van een slapeloze nacht dan van een droom). Het laatste deel roept de gevoelens op die de bekende Dream about Flying vergezellen.

Het derde deel, Puzzle, is verdeeld in vijf secties. Elke sectie is weer verdeeld in vijf segmenten. Die muzikale elementen die zo'n segment vormen zijn genummerd van 1 tot en met 5. Het eerste segment (van alle secties) omvat 25 tonen, dat is twemaal de basis 12-toonreeks: F D E C# G# D# F# C G A B A#, plus nog een F. In het tweede segment wordt de reeks in omgekeerde volgorde gebruikt, enz. In de vijf secties worden de vijf segmenten telkens in een andere volgorde toegepast (Ernst Krenek).

Ernst Krenek heeft zijn Dream Sequence geschreven in opdracht van de College Band Directors National Association. De première vond plaats op 11 maart 1977, gedurende de 19e National Conference van de C.B.D.N.A. aan de Universiteit van Maryland. De uitvoering werd verzorgd door het Baylor University Wind Ensemble, onder leiding van de componist.

Uitvoeringen

Bezetting

piccolo, 3 fluit, hobo, althobo, 2 fagot, esklarinet, 3 klarinet, 2 basklarinet, contrabasklarinet, 2 altsax, 2 tenorsax, 3 baritonsax, 4 cornet, 6 trompet, 4 hoorn, 4 trombone, tenortuba, harp, piano, contrabas, pauken, 2 percussie.
ABC Home