Willem van Manen

Willem van Manen geniet al jaren bekendheid binnen de hedendaagse muziek-praktijk. Als trombonist is hij actief in de moderne kamermuziek, de jazz en de geïmproviseerde muziek. Als componist manifesteert hij zich op de meest uiteenlopende gebieden. Hij schreef voor symfonie-orkest, kleinere ensembles, voor muziek-theater, film en ballet, en talloze jazz-composities.

Expedition

Expedition betekent expeditie ofwel een avontuurlijke tocht, in dit geval met de luisteraar. Het betekent echter ook spoed, vlugheid - hetgeen van toepasing is op het eerste deel waarin ritmische patronen over elkaar heen buitelen. In het tweede deel is sprake van meer bezinning met een enkele quasi-romatische climax. Het derde deel is meer melodisch van aard met onder andere referenties naar pop-muziek. (Willem van Manen)

Expedition is geschreven op verzoek van het ABC in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.

Uitvoeringen

Bezetting

piccolo, 2 fluit, 2 hobo, 2 fagot, esklarinet, 2 klarinet, sopraansax, altsax, tenorsax, baritonsax, 3 trompet, 2 hoorn, 2 trombone, bastuba, contrabas, 3 pauken, 2 percussie (4 tomtoms, cymbal, 2 tamtam, 5 templeblock, kleine trom, 2 cymbal, slagbekkens, sirene, zweep, ratel, barchimes, flexatone, claves)
ABC Home