Walter Piston

1894-1976.
Walter Piston studeerde eerst schilderen en tekenen. Na zijn militaire dienst die hem in nauw kontakt bracht met de muziek (hij was daar muzikant in een militaire kapel), begon hij zijn muziekstudie aan de Harvard University, 26 jaar oud. Hij studeerde er theorie en compositie. Na de voltooiing van zijn studie in Harvard, zette hij die voort in Parijs, bij Nadia Boulanger. Terug in de Verenigde Staten werd hij benoemd aan de muziekfaculteit van Harvard. Piston is een degelijk en veelzijdig componist; hij schreef voor allerlei bezettingen, één keer voor blaasorkest. Hij heeft naam gemaakt met enkele boeken over muziektheorie die ook in het Nederlands vertaald zijn. Als componist is hij hier vrij onbekend. Het Rotterdams Philharmonisch Orkest heeft, onder de leiding van Edo de Waart, een symfonie van Piston gespeeld.

Tunbridge Fair

intermezzo for Symphonic Band
Tunbridge Fair (1951) is geschreven in opdracht van de Leage of Composers en heeft als ondertitel intermezzo for band. Het is een contrapuntisch opgezet stuk. Verder worden op vrije wijze ouderwetse jazz-ritmes gebruikt; anderzijds treden de verschillende instrumentele groepen is meer strakke vormen op.

Er zijn twee thema's. Het eerste is fel en geaccentueerd, het tweede is meer vloeiend, wel met syncopen en het klinkt als neuriën in plaats van zingen. Tunbridge Fair is een vrolijk en uitgelaten stuk, met een vleugje subtiele humor: een evocatie van een kermis aan de Tunbridge.

Uitvoeringen

Bezetting

piccolo, 3 fluit, 2 hobo, 2 fagot, esklarinet, 4 klarinet, altklarinet, basklarinet, 2 altsax, tenorsax, baritonsax, 4 trompet, 4 hoorn, 3 trombone, 3 bariton, 2 bastuba, contrabas, pauken, percussie.
ABC Home