Jan Rokus van Roosendaal

Jan Rokus van Roosendaal is geboren in Zwijndrecht. Hij studeerde compositie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij Robert Heppener, waar hij in 1986 afstudeerde. Van Roosendaal heeft composities voor uiteenlopende ensembles op zijn naam staan, onder andere Chamber Music (1982) voor het Nieuw Ensemble, Facetten (1982, liederen op teksten van J.C. Bloem), Sinfonia per archi (1985), Tala (1987) voor het Nederlands Studenten Orkest, Space of time (1992) voor symfonie-orkest. Voor de tournee van het Japanse LAMI ensemble Shifting Patterns (1993) en in datzelfde jaar Sringhara voor het Ensemble Intercontemporain (Parijs). Op CD verschenen onder andere Kaida voor fluit, basklarinet en piano, Events voor piano en George took the wrong plane eveneens voor piano. Echo is zijn eerste werk voor groot blaasorkest.

In 1989 kreeg van Roosendaal van het Amsterdams Fonds voor de Kunst de aanmoedigingsprijs muziek. Uit het jury rapport: Zijn oeuvre wordt gekenmerkt door een opvallende eigen manier van schrijven die wars is van modieuze tendensen. De prijs werd onder andere toegekend voor Charitas (1987), waarin van Roosendaal volgens de jury erin is geslaagd een werk voor liturgisch gebruik te maken dat de gezapige toon, die in dit genre hooftij viert, doorbreekt.


Echo

Echo is geheel gebaseerd op het gegeven 'nagalm', waarbij verschillende muzikale principes op één noemer zijn gebracht:
  1. echo in de vorm van repeterende akkoorden
  2. echo in de vorm van herhalende ostinato patronen
  3. echo in de vorm van heterofonie
  4. echo in de vorm van een canon (langzame nagalm)
  5. echo als veld van een akkoord
Het blaasorkest is verdeeld in signaal- en echogroepen. Wanneer een signaalgroep een muzikaal gegeven speelt, staat ze op, terwijl de reagerende echogroep blijft zitten. De hele compositie staat geschreven in een ritmische cyclus (tala) van 96 tel-eenheden. Door deze ritmische cyclus en het gebruik van refreinen en variaties ontstaat er een rituele sfeer. Ook de totaalvorm kan deze gevarieerde herhalingen van deze delen als echo worden opgevat (Jan Rokus van Rosendaal).

Echo is geschreven op verzoek van het ABC in opdracht van het Fonds voor de Scheppende Toonkunst.

Uitvoeringen

Bezetting

4 fluit, 2 hobo, 4 fagot, 4 klarinet, 2 basklarinet, 2 altsax, 4 trompet, 4 hoorn, 4 trombone, percussie1 (bongo's, 2 Japans woodblock, gong, grote trom), percussie2 (conga's, 2 woodblock, gong, grote trom), percussie3 (2 templeblock, 2 snaredrum, gong, grote trom), percussie4 (2 logdrum, 2 tenordrum, grote trom).
ABC Home