Wineke Blees

In het kader van het Compositieproject 1995/1996 van het Spinoza Lyceum heeft een aantal leerlingen composities geschreven voor deelbezettingen van het Amsterdams Blazers Collectief (dat toendertijd in het Spinoza Lyceum repeteerde). Het ABC heeft al deze werken ten doop gehouden.

Acttien jaar, 6 VWO. Voordat ik met mijn stuk begon zag ik er erg tegenop: ik had nog nooit gecomponeerd. Achteraf is het meegevallen. Gelukkig werden wij, de compoisten dus, goed begeleid door een aantal conservatoriumstudenten die ons handige tips konden geven.


Storm in een glas water

Storm in een glas water heb ik mijn stuk genoemd. Wat kan ik erover vertellen? De naam zegt het eigenlijk al: veel drukte en kabaal om niets, dat is wat er gebeurt. Omdat me dat interessant leek, heb ik in mijn stuk geëxperimenteerd met atonaliteit. Ik gebruik een driekwartsmaat tegelijk met een vierkwartsmaat, en even later tegelijk een vier- en een vijfkwartsmaat. Er komen ook minimal music-ideeën voor, om de beweging van het water te kunnen weergeven. Aan het eind van het stuk komt de storm tot rust en keert het glas water terug naar dezelfde toestand als voor de storm.

Uitvoeringen

Bezetting

piccolo, 2 fluit, hobo, fagot, klarinet, basklarinet, altsax, baritonsax, trompet, hoorn, trombone, tenortuba, bastuba, pauken, slagwerk.
ABC Home