Walter Ross

Walter Ross werd geboren in 1936 in Nebraska (Lincoln). Na zijn universitaire muziekstudie aldaar kon Ross dankzij een beurs in Buenos Aires gaan studeren bij Ginastera. Terug in Amerika studeerde hij verder compositie, onder andere bij Karel Husa.

Ross heeft meer dan 70 werken geschreven, onder andere 11 soloconcerten voor blaasinstrumenten, verder een opera en symfonisch werk. Een tiental van zijn werken zijn (of is) op de plaat verschenen. Ross verwierf verschillende belangrijke onderscheidingen en prijzen. Hij neemt ook bestuurlijk een vooraanstaande plaats in.


Tuba Concerto

(1973)
  1. Overture
  2. Berceuse
  3. Toccata
De componist over zijn Tuba Concerto:
Het werk is geschreven in opdracht van een van de bekendste Amerikaanse tubaspelers, R. Winston Morris, nu voorzitter van de Tubaists Universal Brotherhood Association. Het concert is geschreven als een serieuze compositie, waarin de virtuoze mogelijkheden van de tuba (1e en 3e deel) en de lyrische kant van het instrument (2e deel) gedemonstreerd zouden worden. Vooral wilde ik dat dit stuk de tuba zou laten horen als een serieus en volwaardig solo-instrument. Verder moest de muziek voor het orkest een aggressief en exuberant karakter hebben, in overeenstemming met mijn houding tegenover de tuba als solo-instrument.

Uitvoeringen

Bezetting

2 piccolo, 2 fluit, 2 hobo, 2 fagot, esklarinet, 4 klarinet, altklarinet, basklarinet/contrabasklarinet, tenorsax, baritonsax, 4 trompet, 4 hoorn, 3 trombone, bariton, bastuba, contrabas, pauken, 4 percussie.
ABC Home