foto1

Bambuso Sonoro

De foto's die hier staan zijn oorspronkelijk afkomstig van http://www.worldmusicdays.com/compens/bambuso.shtml (maar die site bestaat niet meer).

De Bambuso Sonoro is een nieuw instrument, nog steeds in ontwikkeling, ontworpen en gebouwd door Hans van Koolwijk. In vol ornaat zijn er meer dan honderd fluiten van bamboe opgesteld, de kleinste in ongeveer zeven centimeter lang, de grootste bijna zeven meter. De fluiten worden van wind voorzien door een krachtige ventilator.

foto2

In het centrum staat Klaas Hoek, de vaste bespeler, achter de halfronde speeltafel. Hij bedient schuiven, waarmee hij de hoeveelheid wind die naar voren stroomt, kan variëren. Daardoor ontstaan er prachtige rijke boventonen, vaak dubbeltonen. Hij kan nog veel meer. Op de speeltafel zitten vogelfuitjes, die hij erg luid en hoog kan laten gieren en waarvan je de verschiltonen in je oren hoort. Voor een aantal fluiten zijn er speciale klepjes met veren die allerlei snelle trillingen genereren. Uit het rugwerk (met toetsen) klinken staccato dubbeltonen of primitieve melodieën. Soms lijken de geluiden helemaal niet meer van de bamboe te komen, je hoort het OER, de oorsprong van klank. Ruis. Warme klanken van bassen. Volle klank van boventonen. Heftige van koren. De glissandomachine spant de kroon: hij staat tegenover het instrument opgesteld en vormt met zijn straaljagerachtig gejank een aanvulling op de klankrijkdom.

foto3

Je moet lijfelijk aanwezig zijn, het echt zelf voelen, je liefst dichtbij de fluiten begeven, inde klank gaan zitten. De speler zien zweten. De moeite van het geluid ervaren..... (Hans van Koolwijk).

De Bambuso Sonoro is gebruikt op concerten met het Amsterdams Blazers Collectief op 19 juni 1993 (Muziekschool, Winterswijk), op 20 juni 1993 (in Paradiso, Amsterdam) en op 4 december 1994 (in Paradiso, Amsterdam) met Codex Z, voor groot blaasorkest en bambuso sonoro van Enrique Raxach.


ABC Home