Het ABC

Het Amsterdams Blazers Collectief, dat is opgericht op 1 november 1984, is een amateurblaasorkest, dat zich toelegt op de uitvoering van eigentijdse muziek. Het ABC is geen vereniging met vaste leden maar werkt op projektbasis in wisselende samenstellingen omdat de meeste hedendaagse blaasorkestcomposities immer wisselende combinaties van instrumenten vragen.

Het ABC heeft zich van het begin af toegelegd op de uitvoering van (hedendaagse) oorspronkelijke muziek voor groot blaasorkest. Dat betekende voornamelijk putten uit buitenlands, vooral Amerikaans, repertoire, aangezien in Nederland het componeren voor blaasorkest (bijvoorbeeld harmonie- of fanfare-orkest) vaak niet meer dan vlot maakwerk oplevert, tot schade van het image van het orkest (zie bijvoorbeeld een brief van Arnold Schönberg). Het beeld dat ondermeer daardoor nog steeds bestaat, verhindert veel serieuze componisten het blaasorkest als een bijzonder type orkest te zien met ongekende mogelijkheden en eigenschappen. Helaas wordt oorspronkelijk (hedendaags) materiaal door de hafa-wereld niet altijd gewaardeerd (zie bijvoorbeeld de ervaringen van Willem Breuker bij zowel Inserzione als bij De Thuiskomst).

Om daar verandering in te brengen heeft het ABC, daarbij gesteund onder andere door het Fonds voor de Scheppende Toonkunst, componisten uitgenodigd voor blaasorkest te schrijven. Zo zijn er inmiddels al zestien werken voor het ABC geschreven. Daarnaast heeft het ABC nog vijf wereldpremières en dertien Nederlandse premières op zijn naam staan. De lijst met deze stukken is te vinden op het première overzicht. De wachtlijst met uitvoeringsverzoeken bevat meer dan tien werken.

Het ABC trad onder andere op tijdens de Gaudeamusweek 1989, in de Klap op de Vuurpijl 1990, het Holland Festival 1991, de Nederlandse Muziekdagen 1992, de Uitmarkt 1995 en in de Klap op de Vuurpijl 1999 (zie ook het concert overzicht).


ABC Home Page